Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

Varför kommer eftermiddag före middag?

Av: Dennis Ernst

Vad man kallar olika måltider skiljer sig en del både geografiskt och åldersmässigt. Det finns historiska förklaringar till det.

Vad äter du till middag? Och kanske framför allt, vid vilken tidpunkt gör du det? Svaren kan skilja sig rätt rejält mellan olika svenskar, inte minst beroende på var du befinner dig geografiskt.

Du har kanske också någon gång funderat över varför eftermiddagen vanligen inträffar innan det är tid för att äta middag. Det finns en historisk förklaring till det. I det gamla bondesamhället var ordet ”middag” en tidsangivelse, men ordet blev sedan ett begrepp för maten man äter mitt på dagen. Den måltiden var då dagens största, och först när samhället industrialiserades ändrades det när arbetsplatsen och hemmet skiljdes åt.

Än i dag är det dock inte ovanligt att man på landsbygden intar middagen mitt på dagen precis som förr och på kvällen enbart äter en lättare kvällsmat. Särskilt i södra Sverige används ordet middag fortfarande ofta i den betydelse som på annat håll numera för det mesta kallas lunch.

Och på tal om lunch, har du någon gång varit i vårt södra grannland och försökt beställa lunch så kanske du har insett att de kallar måltiden för ”frokost” (deras frukost kallas ”morgenmad”). Även i svenskan har frukost varit normalordet för enklare måltider som ätits på förmiddagen eller mitt på dagen, och ordet kan fortfarande användas på det sättet bland finlandssvenskar.

Det gäller med andra ord att ha lite koll på var man befinner sig när det är dags för frukost, lunch eller middag. Så att man får rätt mål i mun.

 

Fler kluringar från Tankesport