Om oss
Bakgrunden: Bonnier och Aller
Bonnier började sin väg till att bli störst på korsord 1957 när tidningen Krysset startades. Den är fortfarande Sveriges äldsta korsordstidning och mycket populär.
Tio år senare, 1967, föddes Bonnier korsord. I tidningarna då tävlade man om kaffe, lotter och en gång, tro det eller ej, en bil! Till saken hör att vinnaren saknade körkort! Och det är nu som flera av de största och mest populära tidningarna gör entré: Lycko-Kryss, Kors & Tvärs och Tävla och Vinn.
I slutet av 2000-talet var Bonnier störst i Sverige på korsord och gav ut ett 20-tal korsordstidningar. Nu började man också leverera speciellt framtagna korsord till bland andra Dagens Nyheter, Året Runt och Amelia.
Aller hade tidigt förstått att det här med korsord var något att satsa på. Redan 1929 publicerades det första korsordet i Hemmets Veckotidning. Tidningarna Året Runt och Allas förstod tidigt korsordens popularitet och de har sedan dess varit ett viktigt inslag i veckotidningarna.
Arrangerandet av SM i korsord visade att man nu satsade för fullt på korsord.
År 1994 startade man sin första renodlade korsordstidning, Bra Korsord, som fortfarande har många nöjda lösare. Därefter kom flera nya tidningar i snabb takt: Mästarkryss, Nybörjarkryss och Lätt & lagom. Veckokryss, den första korsordstidningen som kommer ut varje vecka, lanserades 2017 och utvecklades till en jättesuccé.
Här har vi alltså två stora och framgångsrika korsordsföretag med ambitionen att leverera de allra bästa korsorden till sina lösare.
Och det är nu, i slutet av 2010-talet, som en holländare dyker upp på scenen och därmed förändras allt.
Bonnier + Aller + Keesing = Tankesport
Det anrika nederländska tidningsföretaget Keesing grundades för drygt 100 år sedan. Här var man också tidigt ute, redan 1930 kom de första korsordstidningarna och då grundades också varumärket Tankesport. År 1955 började man se sig om i världen och har numera verksamhet i flera länder i Europa, t.ex. Storbritannien, Frankrike och Danmark.
Självklart fick Keesing nys om två framgångsrika svenska företag i korsordsbranschen. Bonnier köptes upp 2018 och Aller ett år senare. Nu är Tankesport ett samlingsnamn (varumärke) för alla våra tidningar.
Var är vi idag?
Idag har Tankesports svenska del drygt 60 tidningstitlar. Vi levererar också korsord och pyssel till stora kunder som Svenska Dagbladet, Expressen och Dagens Nyheter. För dig som gillar digitala utmaningar gör vi också appar för smarta telefoner och surfplattor.
Våra duktiga redaktörer och formgivare har bara ett mål i sikte: att ge dig en rolig, underhållande och klurig stund tillsammans med oss. Du ska känna dig säker på att vi håller en hög kvalité och att det finns något för alla, vare sig du är barn, nybörjare eller en erfaren lösare.
Vi utvecklar också ständigt våra digitala verktyg i nära samarbete med våra skickliga medarbetare. Med deras hjälp kan vi skräddarsy korsord och pyssel som passar dina behov. Vi vill att just du ska hitta det som passar dig bäst, vare sig det är en korsordstidning, ett korsord i Dagens Industri eller en sudokuapp.
Det fina med korsord är ju inte bara att det är något roligt att syssla med, vare sig du väljer att lösa ensam eller tillsammans med andra. Vi ser också Tankesport som en viktig del inom mental hälsa och språkutveckling. Så tillsammans med oss förenar du nytta med nöje!
Och till sist: för att vi ska kunna fortsätta att utvecklas är det viktigt för oss att veta vad du tycker om det vi gör. Har du tankar om vad vi kan göra bättre? Sitter du kanske på nya idéer som vi skulle kunna förverkliga? Tveka då inte att höra av dig till oss.
Tankesport skapas av korsordsälskare för korsordsälskare!
”Jag lär mig något nytt varje dag”
Dennis Ernst
Ålder: 38 år.
Familj: Sambo och 4-årig son.
Bor: I Malmö.
Yrke: Korsordsredaktör.
”Som redaktör för ett antal av våra krysstidningar planerar jag innehållet, sköter kontakten med konstruktörerna, granskar och redigerar kryss och ser till att det kommer i väg en förhoppningsvis felfri tidning till tryck. När vi faktagranskar stöter vi dagligen på saker som vi inte tidigare har tänkt på eller vetat. Det i kombination med att få leka, vrida och vända på språket är det roligaste med jobbet!
Efter många år som krysslösare blir jag glad varje gång en nyckel fintar mig på villovägar. Två av mina favoritkonstruktörer när det gäller just det är Hans Christian Nygårdh och Jerry Waldemarsson, så deras kryss löser jag gärna. När jag är ledig spelar jag korpfotboll eller, när restriktionerna tillåter det, går på konsert!”
”Mitt jobb är 100 procent hjärngympa”
Catarina Åhlander
Ålder: 44 år.
Familj: Gift, två barn på 18 år.
Bor: I Täby utanför Stockholm.
Yrke: Teknisk redaktör och grafisk formgivare.
”Som formgivare ser jag till att varje sida i tidningen ser inbjudande ut. Jag färgsätter och letar upp passande bilder till materialet. Jag ”leker med färg och form”! Som teknisk redaktör bygger jag sidor till alla våra korsord och utbildar även mina kollegor i våra program. Det roligaste med att jobba på Tankesport är mina trevliga arbetskollegor och att mitt arbete är så varierat. Här får jag hjärngympa till 100 procent! Ingen dag är den andra lik.
Privat gillar jag tidningen Nybörjarkryss. Jag tycker också om att lösa Sökord och Rikudo! På fritiden tar jag gärna långa promenader med vår hund Lexie.”
”Det bästa är att få jobba med det jag gillar”
Jakob Edling
Ålder: 47 år.
Familj: Sambo och två barn.
Bor: Värmdö utanför Stockholm.
Yrke: Journalist/korsordsredaktör.
”Mitt jobb är att ta fram underlag till och korrläsa korsord, helt enkelt att sätta ihop tidningssidor med korsord och många andra varianter av hjärngympa.
Det bästa med detta är att få jobba med något jag gillar att göra när jag är ledig, något som motionerar hjärnan och samtidigt är avslappnande. När jag är ledig sätter jag mig gärna ner med något av DN:s eller SvD:s större helgkryss. Känns extra roligt att lösa just dem eftersom vi gör alla korsord till DN och SvD. En korsordstidning eller ett sudoku på semestern är inte heller fel. Annars gillar jag att vara ute och röra på mig, om det är i skogen, på vatten eller hemma på tomten spelar inte så stor roll.”