Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

Svenskan är långt ifrån lagom

Av: Dennis Ernst

Är svenskan ett marginaliserat, fattigt språk i den stora språkvärlden? Eller är det kanske precis tvärtom?

Det har blivit dags att slå hål på ett par myter om svenskan som underminerar dess ställning som språk i världen.

Det sägs ibland att svenskan är fattigt i jämförelse med andra språk i världen, inte minst engelskan vars ordböcker innehåller fler ord än sina svenska motsvarigheter. Det är en dum slutsats av flera skäl. För det första är det en omöjlig uppgift att nedteckna alla ord som används – och skulle kunna användas – i ett språk. För det andra är mängden ord i en ordbok inte nödvändigtvis ett bra sätt att mäta, om det nu över huvud taget går, hur uttrycksfullt ett språk är.

Det man däremot kan säga om svenskan är att den, i jämförelse med t.ex. engelskan, har särdeles lätt att skapa nya ord. Inte minst genom att införliva inlånade ord, göra innovativa sammansättningar (tänk flaggstångsknoppsförsäljare och liknande) samt verbifiera substantiv. Mot den bakgrunden är det snarare tänkbart att svenskan är mer ordrikt än engelskan.

Om man nu hade velat ha ett tydligt svar på den frågan hade det kanske varit en god idé att undersöka vilka svårigheter svenska respektive engelska korsordskonstruktörer har när de ska fläta sina kryss. Min gissning är att våra svenska konstruktörer har fler verktyg för att ta sig ur ett svårt läge.

En annan myt om svenskan är att det är ett litet språk i världen. Där går det mer entydigt att slå fast att det är helt fel. Nästan 99 procent av världens språk har färre modersspråkstalare än svenskan, och det har bara producerats fler böcker på elva andra språk. Landet lagom (ett ord som myten till trots återfinns i flera andra språk med motsvarande betydelse) stämmer med andra ord inte, åtminstone inte när det kommer till språk.

 

Fler kluringar från Tankesport