Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

Om fjol vs fjor

Av: Dennis Ernst

Uttalsvarianter engagerar många språkbrukare över hela landet. Kex och lakrits är ofta debatterade i sammanhanget, men vad gäller egentligen för fjol eller fjor?

I korsordsvärlden är vi, som ni säkert märkt, liberala med alternativa stavningar på ord, namn och annat. På förekommen anledning heter således Mongoliets huvudstad både Ulaanbaatar och Ulan Bator, precis som att getullen mohair hos oss lika gärna kan stavas mohär. Ja, exemplen är rätt många och vi får ofta frågor om just den här typen av klurigheter från er lösare.

I svenskan är det annars betydligt vanligare att det finns en standardstavning, som har olika dialektala uttalsvarianter. Jag kommer närmast att tänka på ord som kex och lakrits, men även där finns det mängder av exempel som vart och ett skulle kunna vara föremål för en egen diskussion.

Jag tänkte i stället uppehålla mig vid ett intressant ord som fungerar lite annorlunda än exemplen ovan. Ordet fjol både stavas och uttalas fjor av många i Sydsverige. Båda varianterna används i allra högsta grad och finns med i SAOL. Faktum är att regionens största morgontidning, Sydsvenskan, har fjor-stavningen som standard i sina texter.

Hur och när har stavnings- och uttalsskillnaden då uppstått? Jo, båda uttalen har utvecklats ur det fornnordiska ordet fjordh (besläktat med ord som fjärran och engelskans far). I mellersta och norra Sverige gled rd-ljudet över till ett tjockt l, ett uttal som finns kvar på en del ställen men mest frekvent är det vanliga l-ljudet. I södra Sverige samt Norge och Danmark föll dh bort från fjordh, med andra ord är ursprungsuttalet ”bättre” bevarat där.

Vår språkliberalism till trots väljer vi nog framöver att kringgå valet mellan de båda varianterna genom att blicka framåt – och köra på det lite tristare ”förra året”…

 

Fler kluringar från Tankesport