Dem- och domdebatten blossar upp
Av: Dennis Ernst
Det blossar med jämna mellanrum upp en debatt bland svenska språkvetare huruvida ”de och dem” borde ersättas av ”dom” för att förenkla för alla yngre skribenter. Nu har Språkrådets tillträdande chef Lena Lind Palicki skakat liv i debatten igen.
– Jag tycker att det är dags för en reform och en viktig fråga för att diskutera hur språk går till. Det är en stark symbolfråga, säger hon till DN.
I dagens talspråk är det väldigt få svensktalande, utöver finlandssvenskar, som gör någon distinktion mellan de och dem. Problemet är långt ifrån knutet enkom till den yngre generationen.
Tumregeln där man byter ut de och dem mot vi och oss är pedagogisk, men den tar oss inte hela vägen runt de grammatiska fallgropar som finns att falla i. Försvårande är till exempel att de används både som subjektsform och som bestämd artikel (som i föregående mening med ”de grammatiska fallgropar”).
Dessutom har det, som klarar sig utmärkt utan distinktion mellan subjekt och objekt, på senare tid fått genomslag som talspråkliga de i mindre formella texter på sociala medier och i sms.
Lena Lind Palicki har länge varit en förespråkare för att ersätta "de" och "dem" med "dom", en fråga som åter aktualiseras när hon blir ny chef för Språkrådet från och med sommaren 2023.
– Däremot är det inte min viktigaste fråga. Det är inte heller språkrådets uppgift att driva på för en reform.
Språkvetarna verkar vara eniga om att vi skulle klara oss alldeles galant utan de/dem-distinktionen. Frågan är hur lång tid det skulle ta för språkbrukarna att vänja sig vid meningar som: Dom var och såg dom debattera "de och dem".
Vad tror ni?
Fler kluringar från Tankesport