Fann andlig gemenskap i Melodikrysset
Av: Dennis Ernst
Lördagar 10.03 är en helig stund för Krister Kappel. Då löser han och följarna på hans blogg Melodikrysset tillsammans. Det handlar mer om gemenskapsbygge än fusk, menar prästen." Jag upplever att vi har en relation som är viktig".
Krister Kappel är trebarnsfar och kyrkoherde i Järfälla. Vid sidan om församlingsarbete och familjeliv har prästen en passion som han delar med stora delar av svenska folket. I det här fallet att lösa Melodikrysset som sänds i P4 varje lördag mellan 10.03 och 11.00
Krister Kappel berättar att han är ensam i familjen om passionen. Barnen är visserligen intresserade av musik men inte av den sort som Melodikrysset erbjuder.
– Jag hade ju helst löst det med familjen men de är ju inte intresserade. De tycker det är fruktansvärt, säger Krister Kappel som dock ändå funnit en varm gemenskap med andra melodikryssare på nätet.
Sedan 2009 bloggar Krister om allt från vågrät 4 till lodrät 15 på bloggen kyrkoherdens tankar. Han berättar att det började med att han skrev om programmet efteråt men efterhand gled det över till att bli en live-företeelse.
– Det var ju ingen gemenskap i att skriva det efteråt. När jag började skriva om det i realtid blev det något annat, säger Krister Kappel.
– Då kunde folk hänga på. Var det något jag inte visste kunde de skriva in i kommentarerna.
80 000 besök
Det gemensamma kryssandet har vuxit efter hand. Enligt Krister Kappel har det gått från några hundra besökare i början till drygt 80 000 besök häromhelgen.
Trots de gemensamma ansträngningarna så har han dock aldrig vunnit.
– Men om jag skulle göra det någon gång vet jag precis var jag ska skicka de vinsterna.
Däremot så har en av följarna, signaturen M, vunnit en gång.
Om “M” vet han inte så mycket mer än att hon nog är lite äldre och att hon bor i Norrland. “M” skriver nämligen ofta att hon ska ut och skotta snö. Och det är lite så Melodikryssamvaron ser ut på kyrkoherdens blogg. Krister berättar lite hur vädret är i Järfälla och vad han ska göra i helgen och följarna säger hej och berättar vad de ska göra.
“Godmorgon Krister! och alla kryssvänner. Här i Piteå skiner solen och -4° på termometern ? önskar er alla en skön lördag”, skriver en följare till exempel. Signaturen Karl ondgör sig över att “Melodikrysset har successivt blivit en barnkammare med 12-åriga sk artister. Nu får det vara nog, sluta förstöra lördagarna!”
Speciell relation
Kyrkoherden verkar, i det avseendet, vara lite av bloggosfärens Leif “Loket” Olsson med en trevlig kommentar till alla gäster oavsett om de bor i Bromölla eller Boden.
Han menar att gemenskapen kring krysset även resulterat i kontakter där relationen fördjupats. Framförallt via mejl.
– Det finns dom jag har mejlat med i flera månader. Och där berättar vi vad som händer i våra liv, ungefär som när man var liten och hade brevvänner, säger Krister Kapell.
– Jag tycker att det är det som är fantastiskt. Att man kan ha en relation med människor som går på djupet fast man aldrig har träffats. Det är där jag tycker att det blir spännande från mitt yrkesperspektiv.
– Jag frågar mig om den relationen vi har mellan 10. 03 0ch 11.00 på lördagen när Melodikrysset sänds är värd någonting. Och för mig är den jättemycket värd. Efter programmet kan jag sitta halva lördagen och svara på mejl. Det här kanske är den stunden i veckan när dom har kontakt med yttervärlden och här kan de göra det med någon annan. Därför är programmet heligt för mig.
Skrev till biskopen
Kyrkoherdens tankar om värdefull gemenskap delas dock inte av alla. Det finns de som helt enkelt menar att han ägnar sig åt fusk. En kritisk bloggare undrar till exempel “Finns det fler tävlingar du vill förstöra? Om man på ett konfirmationsläger skulle ordna en tipspromenad, skulle du då sätta upp svaren intill frågorna och förstöra tävlingen?”.
– Men han är inte värst, säger Krister Kappel
– Jag har fått en del anonyma mejl och från början en del rätt hatiska kommentarer. I princip är det två personer som har drivit det lite längre. Det är en kommunpolitiker som skrev till biskopen att jag inte borde få vara präst och att jag förmodligen fuskade med predikan också. Att jag bara plankade andras. Sedan var det en äldre dam från Värmland som också var väldigt upprörd. Men jag har sparat deras namn och adress så om jag någon gång vinner så kommer jag att skicka mitt pris till dom.
Google okej
Melodikrysset har ännu inte letat sig in i predikan men det händer att folk hör av sig för att de vill att Krister Kappel ska officiera vid dop, bröllop eller begravning.
– Och det är ju människor som upplever att de vet vem jag är. Människor som kanske löst Melodikrysset i hela sitt liv och följt min blogg. Jag har döpt barn där mormor och morfar följer Melodikrysset. Men jag skulle aldrig blanda in det i predikan.
– Däremot har jag någon dröm, eller fantasi, om att spela in Melodikrysset i en kyrka där musiker och körer hade fått illustrerar frågorna. Det hade jag tyckt var häftigt.
Krister Kappel berättar att för hans del är det “detektivarbetet” som gör kryssandet oumbärligt. Att klura ut vilken låt det är som spelas och vilket ord som ska in.
Och han är inte ortodox när det gäller att söka kunskap. Google är till exempel okej.
– Jag tycker att all kunskap är bra kunskap. Sen om du frågar din granne, din mamma eller google. Det spelar väl ingen roll. Det är som att ha ett korsordslexikon, argumenterar kyrkoherden.
Det finns dock gränser. Appen Shazaam, som identifierar musik, betraktar han till exempel som fusk.
– Där går min gräns. Då har man inte ens försökt att klura på vad det är. Att hålla fram en telefon till radion…. nej, det tycker inte jag skulle vara roligt.
“Rörande gemenskap”
Anders Eldeman har lett Melodikrysset sedan 1996. Ett program som varje vecka har 1,5 miljoner lyssnare.
– Men “Ring så spelar vi” har fortfarande fler, säger programledaren.
När han talar om skötebarnet så handlar det mer om gemenskapen än om hur krysset blir löst.
– Underrubriken till programmet var ju från början “en musikalisk lek för hela familjen”. Mormor kan Karl-Gerhard och tonåring kan poplåtarna. Tanken är ju att det ska vara ett sätt att umgås, säger Anders Eldeman.
I dag har den analoga gemenskapen även fått digital spridning i allt från Facebook-grupper till chatt-forum.
– Och det tycker jag är alldeles rörande, säger Anders Eldeman som menar att eventuellt fusk knappast lönar sig.
Det är liksom inga bilar i potten utan till exempel badlakan och skärbrädor.
– Men jag kan tycka att det är mer sport att lösa det utan tekniska hjälpmedel.
Fler kluringar från Tankesport