Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

I ur och skur vädrar vi vädersnack

Av: Dennis Ernst

Det må vara risk för regn, men det är sällan risk för att stöta sig med någon genom att tala om kallpratets - livräddare vädret.

Alla har vi väl någon gång hemfallit till att tala om vädret i olika sociala situationer. Det är tvivelsutan det mest klassiska ämnet när det kommer till kallprat. Det är kanske inte bara en slump att ordet kallprat har tydliga väderkonnotationer. Vädret är tämligen riskfritt att leda in samtalet på om du inte vill att det ska hetta till allt för mycket (så länge det inte handlar om klimatförändringar).

Men oavsett om du tycker att ämnet är tråkigt och torrt eller du är en sådan som inte kan få nog av meteorologiska prognoser och resonemang, väderbiten med andra ord, så finns det intressanta språkliga begrepp att hämta från den världen.

Det första jag kommer att tänka på är uttrycket ”inte ett dugg”, där ett dugg endast används tillsammans med en negation, eller i annat fall för att göra en komisk poäng (jag gillar dig ett dugg!) Min första tanke var att det var direkt kopplat till duggregn, och det är det ju visserligen, men ordet är från början en dialektal form av daggdroppe.

På tal om regn så har vi åtminstone här i Skåne ett ord som jag är förtjust i som handlar om att ta skydd mot nederbörd i allmänhet och regn i synnerhet. Ordet är ”skula” och återfinns bland annat i Fritiof Nilsson Piratens ”Bombi Bitt och Nick Carter” från 1946 där det går att läsa: ”Han skulade för regnet, sittande på en plog i lutan utåt vägen.”

Det är sannerligen ett ord att använda i ur och skur.

 

Fler kluringar från Tankesport