Nyordet som inte borde försvunnit
Av: Lennart Hedstigen
Varje år presenterar Språkrådet ett antal nya ord som dykt upp i mediespråket i nyordslistan. Några blir en del av vardagsspråket medan andra försvinner lika snabbt som de dök upp.
Listan säger mycket om det år som gått. I den senaste dominerar miljötermer, kris och begrepp kopplade till auktoritära ledare, som avkarbonisering, permakris och autokratisering.
På listan för tio år sedan var det mer digitalt och självcentrerat som gällde. E-sport slog igenom stort medan carpa och rutkod är två ord som aldrig hörs. Carpa är ett exempel på en hypertrendig nybildning; ett verb för att fånga dagen. Det andra ett försök att ge ett nytt fenomen ett begripligt svenskt namn. EAN-kod blev snabbt streckkod, så varför skulle inte rutkod kunna funka för QR-kod?
Rutkod är för övrigt ett mer heltäckande begrepp än QR-kod. Det finns flera olika varianter av tvådimensionella koder där QR (quick response) bara är en. Aztec, PDF417 och GS1 Datamatrix är andra. Namnen är okända, men när man ser dem känner man igen dem som just ”QR-koder”. Alla är uppbyggda på samma sätt med prickar, rutor och streck i ett sammelsurium som bara en dator kan tolka, men de olika varianterna är lätta att känna igen när man vet att de finns.
Så – är det inte dags att ge rutkod en chans, trots att det gått tio år sedan Språkrådet tog upp det på sin lista över nya ord?
Fler kluringar från Tankesport